bakłażan

17:17



Bakłażan: pochodzi z Indii, dlatego jego uprawa w Polsce nie należy do najłatwiejszych. Siejemy go wczesną wiosną do skrzynek i przesadzamy do ziemi dopiero na koniec maja/początek czerwca. Musimy zapewnić sadzonkom maksimum ciepła i nasłonecznienia, dlatego najlepiej uprawiać go w szklarniach i tunelach foliowych. Gdy temperatura powietrza spadnie poniżej 15*C, roślina przestaje się rozwijać i trzeba długo czekać, aż znów zacznie rosnąć. Gdy główny pęd urośnie na wysokość ok 30cm, odcinamy stożek wzrostu i pozwalamy roślinie się rozkrzewić. Na jednym krzaczku nie powinny rosnąć więcej niż 3-4 owoce. Zrywamy od razu jak dojrzeją (nie będą miały zielonej skóry). Jeżeli potrzymamy je za długo, skórka stanie się twarda a miąższ gorzki. Ich skóra jest niejadalna i lekko trująca na surowo, dlatego zawsze musimy poddać oberżynę obróbce termicznej. Jeżeli pieczemy w całości, trzeba nakłuć jej skórkę, a gdy kroimy go na plastry to przed gotowaniem solimy je i pozostawiamy na 15-20min. W tym czasie wydali wodę (nie będzie chłonął tak dużo tłuszczu) i straci swoją goryczkę. By nie czerniał, powinno się go kroić nożem ze stali nierdzewnej. Jest niskokaloryczny, jego spożywanie ogranicza rozwój komórek rakowych a sam w sobie jest źródłem błonnika. Trzeba pamiętać, że bakłażan jest ciężko strawny, a szczególnie jego skóra. Angielska nazwa eggplant [roślina jajko] nawiązuje do wyglądu odmiany oberżyny, która jest biała i kształtem przypomina jajo.
Obsługiwane przez usługę Blogger.