kukurydza

17:31



Kukurydza: znana jest głównie pod dwoma postaciami: gotowanych i prażonych nasion (popcornu). Mniej znanymi produktami, które pochodzą z tej rośliny są: znamię kukurydzy, skrobia oraz olej kukurydziany. Znamię kukurydzy (czyli wystające z niej „włoski”) jest cenionym surowcem zielarskim, który suszony, a następnie pity jako napar, działa moczopędnie, rozkurczowo na drogi moczowe i żółciowe oraz przeciwzapalnie. Pozyskiwana z kukurydzy skrobia jest bezglutenowa. Służy do zagęszczania zup i sosów lub wyrobu pieczywa i ciast. Często jest składnikiem kosmetyków do ust, oczu czy paznokci, a czasem sama skrobia jest wykorzystywana jako puder. Olej kukurydziany składa się z nienasyconych kwasy tłuszczowych, zawiera witaminę E i kwasy omega-6. Tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia, ale jest dobrym dodatkiem do sałatek lub dressingów. W naszym klimacie powinniśmy wysiać kukurydzę w kwietniu pod osłonami i wysadzić po przymrozkach (15-sty maja) lub siać prosto do gruntu w drugiej połowie maja. Jeżeli kukurydza kołysze się za mocno na wietrze, trzeba przysypać ją ziemią, co pobudzi roślinę do wytwarzania dodatkowych korzeni. Ma małe wymagania glebowe, jednak potrzebuje dużo światła i ciepła, a podlewanie jest konieczne dopiero w czasie wyrastania kolb. By zaoszczędzić miejsca, obok kukurydzy wysiej fasolę wielokwiatową, która rosnąc będzie piąć się jak po tyczce. Kukurydzę zbieramy gdy chwost/znamię zacznie brązowieć, kolby będą bladożółte, a z nasion po nacięciu wypłynie mlecznobiały płyn. Nasiona kukurydzy zawierają potas, fosfor, żelazo, magnez, selen oraz cynk. Spożywanie ich obniża ilość cholesterolu we krwi i pomagają w anemii. Według niektórych wierzeń Indian z Ameryki Południowej, człowiek został stworzony z kolby kukurydzy.
Obsługiwane przez usługę Blogger.