papaja

19:58


Papaja: (melonowiec właściwy) jest uprawiana w krajach strefy międzyzwrotnikowej. Jadalna jest każda część tego owocu: skórka, miąższ oraz nasiona. Dojrzały owoc charakteryzuje się miękkim (w konsystencji jak masło) środkiem, który poleca się spożywać wraz z dodatkiem cukru lub soku z cytryny. Niedojrzałe wystarczy umieścić w papierowej torbie w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, a owoc dojrzeje szybciej. Z papai robi się  dżemy, wzbogaca się nią smak alkoholi, dodaje do deserów i dań wytrawnych. Tak zwany "owoc aniołów" to źródło beta-karotenu, witaminy C, wapnia oraz żelaza. Nasiona papai usuwamy łyżką, płuczemy, a następnie suszymy. Można używać ich jako zamienniku pieprzu (mają gorzkawo-ostry smak, podobny do rzeżuchy) lub jako suplementu diety. Sok jak i nasiona papai zawierają papainę - enzym podobny do pepsyny, który pomaga rozkładać białka w organizmie. Pomaga oczyścić przewód pokarmowy ze złogów jelitowych i ma działanie bakteriobójcze. Nie poleca się stosowania nasion papai kobietom w ciąży. Polecana dla osób po kuracji antybiotykowej, ponieważ pomaga odbudować właściwą florę bakteryjną organizmu. 
Obsługiwane przez usługę Blogger.