kwiaty jadalne

14:55


kwiaty jadalne
To nie tylko kolorowy dodatek potraw, ale źródło witamin i minerałów. Głównie wykorzystujemy same płatki, a nie całe główki kwiatów. Z płatków dzikiej róży lub fiołków zrobimy konfiturę, lawenda aromatyzuje desery, a ogórecznik dodany do sałatki wzbogaci jej smak. Nie myj ich, bo możesz uszkodzić płatki - najlepiej moczyć kwiaty w misce z wodą. Jemy je świeże lub mrozimy w foremkach do lodów. Kwiaty cukinii i innych dyniowatych dzielą się na żeńskie i męskie. Z żeńskich wyrasta owoc, więc powinniśmy je zostawić, ale te wyrastające na długiej łodydze możemy ścinać. Jemy je w całości, faszerowane, pieczone lub moczymy je w cieście naleśnikowym i smażymy. Kwiaty róży ogrodowej są smaczne tylko u mocno pachnących odmian, jednak musimy odcinać białe końcówki - inaczej są gorzkie. Nie jemy kwiatów, do których jadalności nie jesteśmy pewni.

kwiaty ogrodowe i domowe

aksamitki, amarantus, begonia, bergamotka (pysznogłówka), bratki, chryzantemy, czarnuszka, dalie, floksy, funkie, frezje, gladiole, goździki, hibiskus, jaśmin, judaszowiec, klitoria, kwiaty warzyw, lawenda, lilak (bez), liliowiec, lwia paszcza, magnolie, męczennica, nagietki, nasturcje, niecierpki, niezapominajka, ogórecznik, pelargonia, róża ogrodowa (herbaciane odmiany), storczyki, szafirki, szczawiki, słonecznik, tulipan, werbena, wyka

kwiaty dzikie
chabry, cykoria podróżnik, czarny bez, dzika róża, fiołki, koniczyna, krwawnik, lipa, mak, mniszek lekarski, nawłoć, rumianek, stokrotka, wiesiołek

kwiaty trujące
azalia (rododendron, różanecznik), barwinek, ciemiernik, datura (bieluń), hiacynt, hortensje, irys, konwalie, lilie, naparstnica, narcyz, oleandry, ostróżka, piwonie, powojniki (clematis),przebiśnieg, sasanka, serduszki, tojad, wawrzynek wilczełyko, wisteria, zawilec, ziemowity, złotokap

You Might Also Like

0 komentarze