tarnina


Śliwa tarnina: to krzew dorastający do 3 metrów. Znajdziemy go na obrzeżach lasów, pól i dróg, często rośnie w towarzystwie głogu, dzikiej róży i berberysu. Owoce zbieramy od września do listopada. Surowe są cierpkie i robią się słodkie po pierwszych przymrozkach, ale są przysmakiem ptaków, dlatego powinniśmy zbierać śliwki gdy tylko je znajdziemy. Dlatego zebrane umieszczamy w zamrażalniku na 24h, by zmniejszyć ilość kwasów i garbników odpowiadających za gorzki smak. Podczas zbierania trzeba uważać na małe ciernie na gałęziach. Przetwarzamy od raz, bo owoce nie lubią leżakowania. Robimy z nich: dżemy, wytrawny chutney, soki, wino i pyszne nalewki lub jemy na surowo. Najlepiej smakują z innymi śliwkami, jabłkami i gruszkami. Suszone owoce dodajemy do herbat, a przetrzymane w solance podawano jak oliwki. 
Obsługiwane przez usługę Blogger.