jarmuż

10:31

Jarmuż: zwany kapustą warzywną, jest uprawiany w Europie od 2 tysięcy lat. Sieje się go na wiosnę do skrzynek i wczesnym latem wysadza do gruntu lub uprawia w donicach. Jest mało wymagającą rośliną, zupełnie odporną na niskie temperatury, dlatego jego świeże liście są dostępne od początku jesieni do wczesnej wiosny. Młode listki możemy jeść już po 25 dniach od wysiania, a ich skubanie stymuluję roślinę do produkowania nowych. W kuchni jarmuż wykorzystujemy do potraw jednogarnkowych, przekąsek lub jako dodatek do surówek. Można usmażyć jego liście w głębokim oleju, a następnie spryskać roztworem cukru z solą. Można jeść go na surowo, jednak blanszowany smakuje o wiele lepiej, tak samo jako mocno przymrożony. Cała ta roślina jest bogata w żelazo, kwas foliowy, witaminę C i beta karoten. Dodatkowo zawiera dużo wapnia, który lepiej się przyswaja w asyście pomidorów czy papryki. Badania potwierdzają, że spożywanie jarmużu ma wysoce skuteczne działanie przeciwrakowe. Przed modą na to warzywo, uważano je za roślinę pastewną.

Obsługiwane przez usługę Blogger.