Jak siać?

17:45



Rzutowo:
Siejemy nasiona nie w równe rządki, a rozsypujemy je na glebie. Większość z tych roślin może rosnąć między innymi roślinami. Nie uzasadnione jest wysiewanie ich w pomieszczeniach i przesadzanie. Lepiej zrobić to prosto do gleby. Nie oszczędzamy nasion, które same sobie znajdą miejsce.
-koperek
-szpinak
-rukola
-bazylia, szałwia (zioła nie rosnące w kępach, tylko pojedynczo)
-musztardowiec

Miejscowo:
Siejemy rzutowo, ale na małej, określonej powierzchni np. wolny pas grządki, doniczka lub w kącie zagonu. Można siać je wprost do gruntu, do przygotowanych pod nie doniczek lub na rozsady. Nie oszczędzamy nasion.
-szczypiorek
-pietruszka naciowa
-rukiew wodna
-melisa
-trawa cytrynowa
-zioła rosnące w kępach (oregano, tymianek, estragon, lubczyk, hyzop)
-szczaw (lepiej prosto do gruntu)

W domu lub pod osłonami:
Rośliny, które obowiązkowo trzeba wysiać wcześniej (zazwyczaj koniec lutego-marzec-kwiecień). Trzymamy je w domu aż do 15 maja, przesadzamy po hartowaniu (wystawianiu ich na dwór na dzień i zabieraniu do domu na noc). Używamy tylko po 2-3 nasionka na sadzonkę.
-pomidory
-papryka
-karczochy
-bakłażany
-miechunka
-groch i bób (trzymamy w domu tylko, aż urośnie do maksimum 10cm, potem przesadzamy nawet w połowie marca do gruntu)
-ziemniaki (przygotowanie sadzeniaka)
-seler naciowy
-por
-seler

Warzywa, które można wysiać w domu, ale można też siać prosto do gruntu od 15 maja:
-dynia
-cukinia
-ogórek
-jarmuż
-brukselka

Rzędowo:
Warzywa, których nie warto siać pod osłonami czy na rozsady, ale warto siać w rządku. Większość z nich jest odporna na zimniejszą pogodę:

-warzywa rzepowate: rzodkiewka, rzepa, rzodkiew, brukiew, kalarepka
-warzywa korzeniowe: marchew, buraki, pasternak, skorzonera, pietruszka
-groch, bób, fasola (fasola po 15 maja)
-cebula siedmiolatka, szalotka, cebula
-rabarbar, szparagi (chociaż lepiej uprawiać z podziału karp)
-burak liściowy (mangold)
-sałatę i warzywa liściowe

You Might Also Like

0 komentarze