szparagi

14:18



Szparagi: to warzywa wieloletnie, które mogą być uprawiane w jednym miejscu nawet 20 lat. Możemy je rozmnażać z nasion lub karp (korzeni). Poleca się tę drugą metodę ze względu na to, że rośliny uprawiane z nasion plonują dopiero po 3 latach. Szparagi potrzebują słonecznego, żyznego stanowiska, a zbieramy je maksymalnie do połowy lipca. Następnie zostawiamy kwitnące okazy i ścinamy je na koniec sezonu, gdy zmienią barwę na brązową. Męskie rośliny są bardziej wydajne, niż żeńskie owocujące. Młode szparagi możemy jeść surowe lub blanszowane. Starsze potrzebują obierania i dłuższej obróbki termicznej - smażenia, gotowania czy pieczenia. Białe szparagi to nic innego, jak bielone zielone. Podczas wzrostu przysypuje się je ziemią, a bez dostępu do światła nabierają kremowej barwy. Są delikatniejsze w smaku. Szparagi trzeba jeść jak najświeższe, przechowujemy je krótko w lodówce, najlepiej w misce z odrobiną wody na dnie. Przed gotowaniem usuwamy twarde końcówki. Ten afrodyzjak jest źródłem kwasu foliowego, beta-karotenu oraz witaminy C i E. Spożywanie go ma łagodne działanie przeczyszczające i moczopędne. W medycynie ludowej był używane jako środek tonizujący i uspakajający. Uwaga, czerwone owoce szparagów są trujące. 


Obsługiwane przez usługę Blogger.