kurki


zbieraj: od czerwca do października. Rosną w lasach iglastych i mieszanych na kwaśnej, piaszczystej glebie, pod mchem lub liśćmi. Tworzą symbiozę głównie ze świerkami i sosnami, ale można je też znaleźć przy dębach, grabach i bukach. Nigdy nie rosną pojedynczo i razem tworzą tak zwane czarcie kręgi. Pieprznik jadalny (czyli kurka), może być pomylony z lisówką pomarańczową, jednak ma ona ciemniejszy kolor, więcej blaszek, które nie zachodzą na cienką nóżkę. Dodatkowo lisówka posiada białą obwódkę, której nie ma kurka. 

smakuj: świeże kurki zawsze trzeba umyć osobno pod zimną, ale w miarę szybko by nie zmiękły. Podczas smażenia, a szczególnie z dodatkiem soli, puszczają dużo wody. Nim dłużej się je smażymy tym stają się twardsze i chrupiące. Możemy je marynować, dusić i suszyć, jednak suszone nie zachowują za wiele aromatu. Przed mrożeniem, trzeba pamiętać o ich blanszowaniu, bo inaczej staną się gorzkie. 

korzystaj: z kurek, które  są bogate w wapń, magnez, sód, potas i fosfor oraz witaminę A, E, C, PP i D2. Są niskokaloryczne. Naturalna hitinmannoza zawarta w tych grzybach zabija wszelkie robaki ludzkie i ich jajka, które dostały się do układu pokarmowego, a których nie zabił kwas żołądkowy. Trzeba pamiętać, że hitinmannoza ulega rozkładowi przy temperaturze powyżej 55*C. Więc na odrobaczenie pije się nalewkę kurkową lub używa suszonych naturalnie grzybów.


masło kurkowe | 2 kostki masła | 500g kurek | pół cebuli | łyżeczka oleju
Posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię z odrobiną masła i olejem, szklimy. Następnie dodajemy kurki ze dwoma szczyptami soli i smażymy aż puszczą sok. Gdy sok wyparuje, dodajemy odrobinę masła i smażymy 7-10 min. Na koniec dodajemy całe masło i czekamy, aż się roztopi. Gotowe przelewamy do pojemniczka i trzymamy w lodówce lub mrozimy

sos kurkowy | 200 g kurek | 100 ml śmietany | tymianek | 1 mała cebula | 1 ząbek czosnku
Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę z masłem, zeszklij, dodaj tymianek, kurki i posiekany czosnek. Smaż około 10 min. Zestaw z ognia i mieszając, dodawaj  powoli śmietany. Zostaw na niskim ogniu na 1-2 minuty, ciągle mieszając. Podawaj np. z naleśnikami.

przeciwrobacza nalewka z kurek | 3 łyżki oczyszczonych, posiekanych kurek | 150 ml wódki
Wrzucamy kurki do słoika i zalewamy wódką, zakręcamy. Odstawiamy na 2 tygodnie do lodówki. Po takim czasie stosujemy nalewkę raz dziennie na sen, po jednej łyżeczce płynu, bez grzybów.



Obsługiwane przez usługę Blogger.