naturalne barwniki

17:47



Wykorzystuj obierki, soki, niezużyte lub lekko popsute części roślin lub przetwory jak dżemy czy mrożonki.

niebieski/fioletowy: czerwona kapusta, jagody, ciemne winogrona, aronia
różowy/czerwony: maliny, jeżyny, burak, żurawina, amarantus, sumak, wiśnie, granaty
zielony: szpinak, jarmuż, koperek, pietruszka
żółty: kurkuma, krokosz barwierski, skórki żółtych jabłek, natka marchewki, rumianek, nawłoć,
skóra pomarańczy lub cytrusów
pomarańczowy/brązowy: łupiny żółtej cebuli, orzechy włoskie, nagietki, oczar, papryka, szafran, dynia
brązowy: kawa, nasiona kopru, herbata, kora dębu

Jajko: wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w misce z ciepłą wodą i łyżką octu. W garnku zagotowujemy wodę, a gdy zacznie wrzeć, dosypujemy łyżkę soli i octu, wrzucamy jajka. Gotujemy je 8-10 minut, a następnie wyławiamy i wkładamy do zimnej wody.

Barwnik: to siła improwizacji. Nim więcej barwiącego materiału, a mniej wody, tym kolor będzie silniejszy. Można przyjąć miarkę: 1 część barwnika do 2 części wody. Wrzucamy materiały barwiące do garnka i gotujemy przez 15-20 minut. 

Ocet: lekko narusza strukturę skorupki i jednocześnie wzmacnia trwałość barwnika. 

Dla jednolitego koloru jajek gotujemy je w barwniku. By otrzymać naturalne wzorki, owijamy jajka w produkt barwiący i zalewamy  ostudzonym barwnikiem. Odstawiamy na całą noc lub kilka godzin. Zostawiamy jajka tak jak są lub smarujemy je tłuszczem (olejem, oliwą, masłem) by ładnie błyszczały.

barwniki na jajkach od góry: kapusta czerwona, łupiny czerwonej cebuli, kurkuma, maliny, łupiny żółtej cebuli





You Might Also Like

0 komentarze